Mikor utazhatunk újra teljes nyugalommal, maszk nélkül és abban a tudatban, hogy többé nem kell aggódnunk a járvány miatt?

 

Mikor áll helyre úgy a világ, hogy nyugodt szívvel útnak indulhassunk úgy, mintha csak egy rossz álom lett volna ez az egész év? Erről a kérdésről beszélgettünk az Üzlet & Utazás LIVE show keretei között Vigh Borival, Pirner Almával és Bolya Imrével.

Most pedig ezeket a gondolatokat fejtjük ki, a cikk végén pedig a Te véleményed is kérdezzük.

Sok mindent kell még azelőtt helyreállítani, hogy újfent elindulhassunk

Az utazás szerelmeseként olyan ez, mintha az egyik nagy becsben tartott képünk hirtelen apró darabokra tört volna. Az utazás, és vele együtt a nagyvilág határozatlan időre iszonyatosan távol került tőlünk.

Hogy mennyi időre, azt még senki sem tudja. Ami biztos, hogy rengeteg dolgot kell befoltozni, mielőtt megnyílhatnak az országhatárok. A gazdasági és egészségügyi vonal mellett bizony mentálhigiéniás fronton is akad majd tennivaló bőven.

Egyfajta belső munka, a félelmeink leküzdése vár ránk, hogy telepakolt bőrönddel és útlevéllel a kézben a reptér felé vegyük az irányt. Addig is ideje körbenézni, mi mindent hozhatunk ki az átmeneti periódusból.

Ha már másként nem lehet, mit szólsz egy kiadós belső utazáshoz?

Csak egy kis paradigmaváltás kell, hogy az utazásmentes hónapokban is meglássuk a lehetőséget. Nyilván egyikünk sem tapsikol most örömében, az utazásra való felkészülés, a távollét, majd az út kipihenése jól bevált ritmusa volt az életünknek.

Most viszont el kell fogadni, hogy új kihívást dobott a gép. Rajtad áll, hogy észrevedd a pozitív oldalát. Mit szólsz ahhoz, ha most saját magadra tekintesz úgy, mint egy megismerésre váró új kultúrára?

Ibrahim Rifath / Unsplash

Hiszen új világ van, most egyfajta lelassulás várható. Ennél kedvezőbb alkalmat pedig keresve sem találhatnál a belső munkára. Arra a bizonyos „énidőre”, amit önmagad, a céljaid és a vágyaid megismerésére fordítasz.

Lehet, hogy a világ már sosem lesz olyan, mint korábban

Iparági szakemberek álláspontja szerint a koronavírus járvány a 2001. szeptember 11-ét követő időszakhoz hasonlóan teljesen átformálhatja az utazással és repüléssel kapcsolatos szokásokat.

Persze várjuk már mindannyian, hogy ismét maszk nélkül ülhessünk fel a repülőre, vagy anélkül csekkolhassunk be a járatunkra, hogy a kézfertőtlenítő után keresgélnénk. Az igazság az, hogy ezekre a körülményekre nagy ráhatása egyikünknek sincs.

A „mikor utazhatunk újra” kérdéssel is csak a ködöt szurkáljuk. Most annyit tehetünk, hogy újabb állomásokat skiccelünk fel a bakancslistánkra, a nehezebb napokon pedig utazós videókat nézegetünk.

Persze bezártságról most sem beszélhetünk, viszont útnak indulni rizikós dolog.

Most sem vagyunk bezárva, viszont az utazás másfajta bátorságot igényel

Tény és való, hogy akár most is felülhetünk a repülőre, nem vagyunk bezárva. Viszont maga az utazás rengeteg kérdést vet fel. Mit gondolnak majd rólam mások? Mi lesz, ha megszólnak?

Mi lesz az óvodás vagy iskolás gyerekemmel, miután visszajöttünk? Számíthatok-e tesztre vagy karanténra? Meddig utazhatok alacsony egészségügyi kockázattal és hol van az a határ, ami már túl nagy rizikót jelent?

Fú, hát ember legyen a talpán, aki ezekre határozott válasszal felel. A járható út talán mérlegre tenni a pro és kontra érveket, majd dönteni. Közben pedig bízunk benne, hogy záros határidőn belül foglalhatjuk a repjegyünket.

Te mit gondolsz a kérdésről? Mi lesz az első úticélod, amikor ismét nyugodtan utazhatunk?

 

Szeretnél szerepelni egy szakmai interjúban? Töltsd ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolódó: