A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 júliusában, országosan 11 185 ingatlan-adásvétel bonyolódott, valamint 115 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Forrás: Duna House

A nyár második hónapjában megtorpant és év eleji szintre csökkent az adásvételek száma a lakóingatlanpiacon a Duna House becslése szerint. Az ingatlanközvetítő cég által jelzett 11 185 darab tranzakció pontosan megegyezik az idén januári adattal, az előző évek júliusaihoz képest pedig 12-15%-os csökkenést jelent. A szakemberek szerint a visszaesés oka elsősorban az a szokásosnál is erősebb szabadságolási hullám, amely jelenleg jelentősen lassítja az ingatlanpiaci tranzakciókat. Éves szinten, az első 7 hónap adatai alapján az idei év még így is közel 30%-kal erősebb 2020-hoz, 4%-kal 2019-hez és 2%-kal 2018-hoz képest. A Duna House várakozásai szerint az őszi szezonban újra a tavaszihoz hasonló aktív ingatlanpiaci forgalommal számolhatnak az eladók és a vevők.

A lakáscélú jelzáloghitelpiacon egyelőre abszolút nem érzékelhető a nyári szezon, júliusban a Duna House Pénzügyek becslése alapján az előző júniusi hónappal megegyező volumen, azaz 115 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon. Ezzel március óta minden hónapban meghaladja a piac a 100 milliárdos határt. Az év első 7 hónapjában 690 milliárd forintot tesz ki a hazai jelzáloghitelpiac, amely alapján a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 163 milliárd forinttal több hitelt vettek fel a magyarok.

 

Borítókép:

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: