További 10-15 százalékos növekedést vár éves szinten a Duna House Pénzügyek a lakáshitelek piacán az aktív ingatlanpiac, a kitartó és több szegmensben emelkedő ingatlanárak, illetve a kedvező hitelfelvételi lehetőségeknek köszönhetően.

A közlemény alapján az idén a legnépszerűbbek a csok-hoz kapcsolódó államilag támogatott hitelkonstrukciók lehetnek, illetve élénk érdeklődés várható a babaváró kölcsön iránt is.

A szervezet elemzése szerint a klasszikus lakáshitelek piacának növekedése mellett, várakozásaik szerint, a február elsejétől elérhető otthonfelújítási hitelek további 150-200 milliárd forint növekményt hozhatnak az idén.

A tényadatok és a Duna House Pénzügyek márciusi becslése alapján az első negyedévben a magyar lakosság 220,5 milliárd forint lakáscélú hitelt vett fel. Ez ugyan 9 százalékkal kevesebb az előző év ugyanezen időszakához képest, azonban havi bontásban látható, hogy a gyengébb január és február után márciusban már berobbant a hitelezés, amelyet az ingatlanpiacon érzékelhető felfokozott kereslet és így a megugró tranzakciószámok okoztak.

Közölték, márciustól már erős, jelentős növekedés tapasztalható, ami a várakozás szerint a második negyedévben is megmarad. Ennek az is oka, hogy a lakáspiaci kereslet és forgalomnövekedéshez képest kicsit elhúzódott a hitelpiaci növekedés, így a nagyon erős év eleji lakáspiaci számok a mostani hónapokban fognak jelentkezni a hitelpiaci mutatókban.

Emily Wang / Unsplash

A közlemény emlékeztet, hogy a jegybank adatai szerint tavaly 928,22 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, a legerősebb a harmadik negyedév volt, mintegy 244 milliárd forinttal.

Az elemzés kitér arra is, hogy a piaci változások hatására várhatóan emelkednek a kamatszintek. Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője szerint a 10 éves kamatok emelkedésével nem számítanak azonnali jelentős változásra a lakáscélú hiteleknél, mindemellett érdemes gyorsabb döntéseket hozni azon ügyfeleknek, akik a jelenlegi kamatszintet szeretnék kihasználni. Úgy vélte, a trend egyértelműen a növekedés irányába mutat.

Hozzátette, ugyanakkor az is igaz, hogy egyrészt még továbbra is támogató környezettel és kedvező lehetőséggel találkozhatnak a most hitelt felvenni szándékozók, másrészt az államilag támogatott hitelek konstrukciójában továbbra sincs változás, így nagyon sokan élhetnek a garantált, végig fix 3 százalékos kamatozású hitelekkel.

MTI

 

Borítókép: Unsplash

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: