Az országos akcióval arra buzdítják a túrázókat, hogy tudatosan járjanak el, miközben kirándulnak, és a túrázás aranyszabálya szerint amit magukkal visznek, azt vigyék is magukkal, illetve gyűjtsenek össze annyi szemetet, amennyi módukban áll. A túrázás kultúrájának fenntartása érdekében már sokan csatlakoztak a Tavaszi nagytakarítás kezdeményezéshez.

A pandémia óta egyre többünket vonz a természet. Ez a maszk nélküli, friss levegő és az egyre színesebb erdők és mezők élményén túl egyre több szeméttel borítja el a helyeket. A kihelyezett szemetesekben felgyülemlett szemetet nem mindig tudja az üzemeltető időben elszállítani, és a figyelmetlen túrázó által eldobált ételmaradékokat az állatok, és a szél is széthordhatja.

Tiszteld a természetet, ha oda mész

A világ bármely pontján túrázol, az egyik alapszabály, amit a táblákon olvashatsz, hogy: ne hagyj nyomot! A túrákra érdemes annyi dolgot (felszerelést, ételt és italt) magunkkal vinni, amiért vállaljuk is a felelősséget, tehát kivisszük magunkkal, és az útunk végeztével kidobjuk a megfelelő helyre. A túraösvény kellős közepén eldobálni a csomagolást és a műanyag flakonokat minden, csak nem felelős túrázás és példamutató viselkedés. A természet tisztelete a mi érdekünk is.

Tobias Tullius / Unsplash

Eldobhatom a banánhéjat?

Ha a túraútvonalak mentén eldobáljuk a gyümölcsök megmaradt részeit, az odavonzza az állatokat, amik emiatt oda fognak szokni. Miért is ne tennék, hiszen etetik őket. A te ételed nem biztos, hogy optimális az erdő kis-, és nagyállatainak.

Sütnél szalonnát egy szeméthalmon?

Ugye, hogy nem. A tűzrakóhelyek nem a felhalmozódott szemét elégetésére szolgálnak. Figyeljünk oda arra, hogy ezt a helyet utánunk mások is szeretnék használni és finom sült szalonnát és zöldségeket sütni. Az égetett műanyag csomagolások füstje, amiben elkészíted a szalonnádat máris kevésbé hangzik ínycsiklandozónak.

Hagyd el úgy, mintha ott sem lettél volna

Az emberek szemete nem tartozik a természethez, így ne is hagyj ott olyat, ami nem odavaló. Erre előre felkészülhetsz:

  • Vigyél magaddal szemetes zsákot, amiben a saját és a kint talált szemetet össze tudod gyűjteni. Vagy legalább a legközelebbi településig elvinni és kidobni. 
  • Jelentsd be, ha annyi szemétre lelsz, amit egyedül már nem lehet elszállítani.
Forrás: Laura Pluth / Unsplash

Mi az a HulladékRadar és mikor van rá szükség?

Ha annyi szeméttel találkozol, amit egyedül nem lehet elszállítani, akkor is segíthetsz. A kezdeményezést támogató HulladékRadar applikációra ekkor van szükség, itt tudod bejelenteni az illegális szemétlerakatot.

A HulladékRadar egy ingyenesen hozzáférhető alkalmazás, amelynek az a célja, hogy az ilyen illegálisan lerakott szeméthalmok terjedését megakadályozza. 

Egy gyors regisztrálást követően bejelentést tudunk tenni, jelezve az illetékes hatóság felé, akik ezáltal, általad, gyorsabban és hatékonyabban tudják megszervezni az elszállítást.

Szeretett túraútvonalaink tisztán tartása, kitakarítása, közös ügyünk. Hívd fel minél több ismerősöd figyelmét erre az akcióra, és ha valakit szemetelni látsz, ne félj megszólítani.

Tölts fel képet az Instagramra és Facebookra az #aktívmagyarország és a #tavaszinagytakarítás hashtag-ekkel, hogy minél többen értesüljenek a tavaszi nagytakarításról, és hogy az újonnan bakancsot ragadókhoz is eljusson, miként illik jelen lenni a természetben.

Tegyél Te is a természetért, ha már ő is ott van érted.

 

Horváth Viktória

Borítókép: Unsplash

Szeretnél megjelenni magazinunkban? Töltsd ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolódó: