Április 30-ig várják a szervezők a természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók, tanárok jelentkezését a FameLab tudománykommunikációs versenyre, amelyet idén rendhagyó módon, online formában rendeznek meg. A megmérettetés célja megtalálni azokat, akik inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos tudományos témákról.

Az elődöntőre a jelentkezési lap kitöltésével és egy maximum három perc hosszúságú videó feltöltésével lehet regisztrálni. Ezt követően a kiválasztott résztvevők egy kétnapos tudománykommunikációs mesterkurzuson vesznek részt, amelyet a téma legjobb brit szakértői tartanak – olvasható az MTA honlapján.

A mesterkurzus várhatóan augusztus végén, az országos döntő pedig szeptemberben lesz.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a British Council által szervezett megmérettetés országos döntőjén a versenyzőknek idén is három perc áll rendelkezésükre, hogy meggyőzzék a zsűrit és a közönséget előadásuk tartalmával, közérthetőségével és karizmatikus stílusukkal. A győztes képviselheti Magyarországot a FameLab Nemzetközi Döntőjén, valamint értékes nyereményben is részesül.

A brit Cheltenham Fesztivál indította el az első FameLab versenyt 2005-ben, 2007-től pedig a British Council közreműködésével a verseny nemzetközi lett. A programban 2007 óta több mint 10 ezer fiatal kutató vett részt világszerte. Idén is csaknem 30 ország csatlakozott a versenyhez.

A FameLab magyarországi döntőjét 2020-ban Vékony Kata biológus nyerte A kutyák szociális élete című előadásával, amelyben plüsskutyák segítségével illusztrálta a háziasított kutyák társadalmi hierarchiáját

MTI

 

Fotók: Unsplash

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: