A zöldítést célul kitűző városfejlesztési projektekben nem mutatnak jól a barna foltok – sem esztétikailag, sem gazdaságilag. Csak Budapesten közel 2.900 hektárnyi rozsdaövezeti terület található jelenleg, amelyek felszámolása hamarosan elkezdődhet. A Duna House szakértői szerint ez új lendületet adhat az amúgy is aktív, újépítésű lakások iránti keresletnek, és a bővülő lakáskínálat enyhítheti az áremelkedés mértékét.

A kormány 2020. május 27-én jelentette be, hogy a városi otthonteremtési program keretében lebontják és újrahasznosítják a rozsdaövezeti – vagyis egykor jellemzően ipari tevékenységet szolgáló, mára azonban funkcióját elvesztő, hasznosítatlan – területeket. A cél, hogy új, jó minőségű, ugyanakkor megfizethető árú ingatlanokat építését elősegítsék, megalapozzák az egykori iparterületek funkcióváltását, valamint támogassák az építőipar munkáját, fellendítsék a gazdaságot. Az első akcióterületet idén novemberben jelölték ki, a 13. kerületi, egykori Láng Gépgyár területének rehabilitációja hamarosan kezdetét veszi.

Számos egyéb terület is újrahasznosításra vár. A Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. 2019-es adatai1 szerint a fővárosban közel 2.900 hektárnyi rozsdaövezet található, míg vidéken több mint 2.000 ilyen városrészt tartanak nyilván. Budapesten – mind darabszám, mind összterület tekintetében – a legnagyobb arányban Csepelen találhatók barnamezős övezetek, de Kőbányán és Ferencvárosban is igen nagy a hányaduk.

Im3rd Media / Unsplash

Az ilyen területek felszámolása, beépítése azonban jelentős plusz terhet jelenthet az ingatlanfejlesztők számára. Az akciót ösztönzi, hogy a rozsdaövezetekben épülő új lakások esetében 27%-ról 5%-ra csökkentették az áfát, amelyet a tervek szerint teljes egészében visszaigényelhetnek a vásárlók. Az áfakedvezmény időkorlát nélkül, értékesítés és bérbeadás esetén egyaránt érvényes, 150 négyzetméter hasznos alapterületig.

„A rozsdaövezetek rehabilitációjával hosszú távon a környezetük is profitálhat: bővülhet a szolgáltatási kör, amely a környéken élők mindennapi szükségleteit szolgálja, valamint tovább fejlődhet a városrész infrastruktúrája és tömegközlekedése is. A fővárosban egyébként szép számban találhatók jó helynek számító rozsdaövezetek. Akár Óbudát, Újpestet vagy Csepel területét nézzük, ezek mind-mind kiváló lokációnak számítanak új lakás szempontjából. Így biztos, hogy előbb-utóbb sor kerül ezek beépítésére is” – állítja Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A fővárosban a piacon lévő újépítésű otthonok kétharmadát szinte azonnal értékesítik, szakértőink tapasztalatai alapján elmondható, hogy sokan nehezen találják meg álmaik lakását, így a további kínálatbővülés mindenképpen szükséges. Jelenleg az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára meghaladja az egymillió forintos lélektani határt, éves szinten pedig további áremelkedés várható. Amennyiben a rozsdaövezeti telkek beépítése elkezdődik, a kereslet tovább élénkülhet például a 3., 9., 11. és 13. kerületekben” – tette hozzá a szakember.