A Revolut szolgáltatását már több mint 20 millióan használják világszerte. Litvániában bejegyzett bank, ami európai banki engedéllyel rendelkezik a Litván Nemzeti Banktól. Ha még többet szeretnél megtudni a Revolut szolgáltatásáról, akkor a Revinfo.hu oldalon rengeteg hasznos cikket és útmutató bejegyzést találsz.

Sokan használják külföldi utazáskor a Revolut kártyát, így összegyűjtöttem 4 okot arra, amiért érdemes másoknak is használni ezt a szolgáltatást.

1. Kedvező deviza árfolyamok

A Revolut dinamikus árfolyamon váltja a devizákat, tehát nem naponta egyszer meghatározott árfolyamon vált, hanem a Revolut fiókodban, amikor váltanál, ott mutatja, hogy éppen mennyiért vált és ez pár másodpercenként változik is ez.

De be tudsz állítani olyat is, hogy egy megadott árfolyamon valamennyi összeget automatikusan váltson a rendszer.

A középárfolyamhoz közel vált, eurónál általában 1-1,5 ft körül (persze ez változhat), míg a kereskedelmi bankoknál ez 5-6 ft vagy még több is lehet. Így általánosságban a Revolut-n egy eurót 5-6 ft-al is olcsóbban válthatunk, mint egy kereskedelmi banknál (persze más bankoknál is lehet nagyobb összeg váltása esetén még jobb egyedi árfolyam, ha utána érdeklődsz).

A devizaváltásra viszont valamennyi díj rájöhet a Revolut részéről. Ha hétvégén kell váltanod, akkor 1% a díja ennek minden esetben (akkor is ha például egy olyan előfizetős Revolut csomagban vagy, amelyben hétköznaponként korlátlanul válthatsz díjmentesen).

Ha Standard (ingyenes) vagy Plus Revolut csomagban vagy, akkor hónapfordulóként, hétköznapokon összesen 350 ezer ft (vagy ennek megegyező összeget más devizában) tudsz díjmentesen váltani és efelett 0,5% díj lesz a váltásra, ami még így is kevesebb más kereskedelmi bankok árfolyamaihoz képest.

2. Kedvező készpénzfelvételi díj

A Revolut kártyáddal hónapfordulóként díjmentesen tudsz készpénzt felvenni, tehát a Revolut nem számít fel díjat egy bizonyos összeg felvétele után és ez bármilyen devizában lehet. A Revolut csomagodtól függ, hogy mennyi készpénzt tudsz felvenni díjmentesen, viszont afelett már nem kevés a felvétel díja, ami 2%.

A Revolutnak nincs saját ATM-je, így mindig egy másik bank ATM-ből kell készpénzt felvenned, ami viszont már számíthat fel díjat. Sajnos nem igen lehet megmondani, hogy melyik országban, mely bankok ATM-ei díjmentesek, mert ezek folyamatosan változnak és olyannal is lehet találkozni, hogy a MasterCard típusú kártyával díjmentes a készpénzfelvétel, míg Visa típusú kártyával már díjat számít fel.

De összességében kevesebbe kerül a készpénz felvétele, mint más bankok kártyáival, amelyek szinte mindig egy nem kis díjat számítanak fel a készpénzfelvételre.

3. Gyors és akár ingyenes utalási lehetőség

Itt az euró deviza kiutalást emelném ki, ami a Revolut euró egyenlegről összeghatár nélkül, korlátlanul ingyenes a SEPA országokba. Valamint a Revolut nagyon gyorsan elküldi az összeget, így csak a fogadó bankjától függ, hogy ott a számlán milyen gyorsan könyvelik el. Például egy spanyol bankszámlára az euró utalásom 1-2 másodperc alatt megérkezett, de más SEPA ország bankjába is volt ebben tapasztalatom.

4. Biztosítások

Külföldi egészségbiztosítást, utasbiztosítás és téli sportokra érvényes biztosítást a Revolut Premium és Metal csomag felhasználói kapnak. A Metal csomag esetén nem csak az ügyfélre érvényes a biztosítás, hanem az őt kísérő házastársa vagy élettársra és gyermekeire (17 éves korig) is.

A cikk megírásakor az Allianz biztosító a Revolut partner biztosítója. Tehát gond esetén, az Allianz ügyfélszolgálatához fog irányítani a Revolut.

Fontos, hogy van önrész is, ami 50 euró. Ezt a kárigény alapján kiutalt összegből vonják le. Ezenkívül, visszajelzések alapján nem biztos, hogy minden dokumentum magyar nyelven lesz, a kárigényléshez szükséges űrlap például angol nyelven is lehet stb…

Érdemes átnézni a biztosítási kötvényt a Revolut app-ban és az nem garantált, hogy az utazó igényeinek teljesen megfelelő a biztosítás. Érdemes utánajárni és ha szükséges, akkor a megfelelő biztosítást megkötni az utazáshoz.

+Tipp:

Ha külföldre utazol, akkor kapcsold ki a Revolut kártyádnál az app-ban a helyalapú biztonsági funkciót. Ha aktiválva van, akkor valószínűleg külföldön fizetve a kártyával, nem fogja engedélyezni a tranzakciót (ez egyfajta biztonsági funkció).

Összességében kényelmesebben és költségeken spórolva lehet használni a Revolut kártyáját, szolgáltatását utazáskor is. Viszont véleményem szerint ne csak egyedüli kártyaként, banki szolgáltatóként használd, érdemes egy másik kereskedelmi bank kártyáját is magaddal vinned az utazáshoz.. 🙂

Fontos, hogy a cikkben leírt információk idővel változhatnak a Revolut részéről.

Fotó: Unsplash // Sophie Dupau