Lassan újranyitnak az országok, és jó lenne mielőbb nyakunkba venni a világot. De hogyan lehetne ezt biztonságosan kivitelezni? Szerintünk a válasz egyik része az, hogy a zsúfolt turistaparadicsomokat elkerülve a kevésbé ismert, mégis gyönyörű helyeket vesszük célba. Egy projekt keretében arra vállalkoztunk, hogy ehhez nyújtsunk segítséget bárkinek, aki útnak indulna.

Érthető módon sokaknak lehetnek kettős érzései az utazással kapcsolatban. Egyrészt a legtöbben bárhova szívesen indulnánk akár most azonnal 1 év bezártság után, másrészt a félelem visszatarthat egyeseket az útnak indulástól. A mi célunk az volt, hogy újra utazásra motiváljuk az embereket, és hogy olyan desztinációkat válasszanak, ahol kevésbé kell turisták tömegétől tartani, így csökkenthetők az egészségügyi kockázatok. Egy projekt keretében összeállítottunk egy 25 helyből álló listát (letölthető ebookként), amik pont ilyenek, és remek úticélok lehetnek a világjárvány utáni első óvatos kiruccanásra.

Forrás: utazzON

Közösségi projekt

Bár gyakorlott utazóként nekünk is van több hely is a tarsolyunkban, amik kevésbé frekventáltak, mégis bátran ajánljuk őket felfedezésre. Úgy gondoltuk, hogy jobb nagyobb merítésből összeállítani a végső listát.

12, a közösségi médiában népszerű utazót kértünk fel, hogy osszák meg a tapasztalataikat velünk és az ebookon keresztül másokkal is: melyek azok a helyek, ahova mindenképp érdemes eljutni, mégis csak keveseknek jut eszébe, hogy felkeressék őket, mert nem túl ismertek. Azt is kértük, hogy röviden mutassák is be az ajánlott helyeket és a hozzá fűződő élményeiket. Így lett a végeredmény egy több mint 40 oldalas színes-szagos letölthető kiadvány 25 egyedi, személyes helyszínajánlással, élménybeszámolókkal és saját képekkel fűszerezve.

A kenyai szavannától a svéd jéghotelig

A felhozatal elég színes lett, jól tükrözi a szerzőink világlátottságát. Vannak benne közelebbi helyszínek, mint például ausztriai vagy montenegrói kirándulóhelyek, de van, aki angliai kisvárosban találta meg a nyugalmat, ezért ezt ajánlja az ebookban is. Vannak viszont távolabbi, egzotikusnak számító helyek is a listán, mint pl. egy thaiföldi nemzeti park, egy kenyai maszáj falu, egy kolumbiai sárvulkán, de egy svédországi bányászvárosról és jéghoteljéről is olvashatunk. Egyiknél sem valószínű, hogy túracsoportok tömkelegétől kellene tartani. 🙂 Kisgyerekes családok, párban romantikázók, hátizsákos utazók, kirándulásra vágyók, extrém helyek szerelmesei, különleges természeti csodák rajongói, helyi kultúra iránt érdeklődők mind találnak néhány ötletet, amit felírhatnak a saját listájukra.

A leírásokból az is kiderül, hogy a legtöbb helyen autentikus élményben lehet részünk, és közelebbről is betekinthetünk a helyiek életébe, szokásaiba, gasztronómiája. Több évnyi utazós múlttal a hátunk mögött mi is azt ajánljuk, hogy bátran ismerkedjünk meg az adott ország kultúrájával, atmoszférájával, kössünk ismerettségeket az ott élőkkel, és fogadjuk el a kedves felajánlásokat (vacsorameghívás, körbevezetés a településen), mert ezek azok az élmények, amik még sokáig emlékezetesek maradnak.

Lake Naivasha Sopa Resort. Forrás: utazzON

Nem árt az óvatosság

Elővigyázatosságra intünk azonban mi is mindenkit, aki újra útnak indul. Saját érdekünk is, és az adott ország lakosait tiszteljük meg, és háláljuk meg a vendégszeretetüket azzal, hogy az egészségügyi előírásokat betartva közlekedünk. Szerintünk a biztonságos utazást nem kell kitörölnünk a szótárunkból 2020 után sem, de tájékozódnunk kell a lehetőségeinkről és az előírásokról, mielőtt útnak indulunk. Mérlegelnünk kell, hova és hogyan érdemes felkerekedni, hogy minimálisra csökkentsük az utazás egészségügyi kockázatait. Reméljük, az ebookkal mi is hozzá tudunk járulni az átgondolt döntésekhez.

Ha érdekel az ebook, ingyenesen letöltheted az UtazzON oldaláról.

 

Forrás: utazzON

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: