BOSTON – A Massachusettsi Általános Kórház (MGH) kutatói új eredményei betekintést nyújtanak arra, hogy a vörös hajú emberek miért éreznek másként bizonyos fájdalom ingereket. Az eredményeket a Science Advances c. Folyóirat közölte. A nemzetközi tanulmánynak több Amerikában és Magyarországon dolgozó magyar kutatója is van, valamint az közlemény a Szegedi Tudományegyetem egy kutatócsoportjának közreműködésével készült.

Vörös hajú embereknél (mint számos más, vörös szőrű állatfajnál) a bőr pigmenttermelő sejtjei – az úgynevezett melanociták – tartalmazzák a melanocortin 1 receptor (MC1R) egy variánsát. Ez a receptor a sejt felszínén ül, és ha az keringő melanocortin nevű hormonok által aktiválódik, akkor a melanocita átáll a sárga/vörös melanin pigment előállításáról a barna/fekete melanin pigment termelésére. Prof. Dr. David E. Fisher, a Massachusettsi Általános Kórház Onkológiai Center Melanoma Programjának és az MGH Bőrbiológiai Kutatóközpontjának igazgatója, korábbi munkája azt mutatta, hogy a vörös hajú személyek, a bennük előforduló MC1R variánsoknak köszönhetően, képtelenek napsugárzásra barnulni, sötétíteni a bőr pigmentjüket.

A vörös hajú egyének emelkedett fájdalomküszöbének mechanizmusainak vizsgálatához Fisher és munkatársai egy vörös hajú egér törzset vizsgáltak, amely (mint az embereknél) egy olyan variánst tartalmaz, amelyből hiányzik a melanocortin 1 receptor funkciója, és egyidejűleg magasabb a fájdalom küszöbbel rendelkeznek – hasonlóan az emberekben látottakhoz.

A kutatócsoport megállapította, hogy a vörös hajú egerekben a melanocortin 1 receptor funkciójának elvesztése miatt az állatok pigment termelő sejtjei (melanocitái) alacsonyabb szinten termelik a POMC nevű molekulát (proopiomelanocortin). Ez a molekula különböző hormonokra vágódik, melyek egy része a fájdalomra érzékenyít, másik pedig a fájdalomérzést fokozza. Ezeknek a hormonoknak a jelenléte egy egyensúlyt tart fent a fájdalmat gátló opioid receptorok és a fájdalom érzékelését fokozó melanokortin 4 receptorok hatásai között.

Vörös hajú egereknél (és ezért valószínűleg embereknél is) mindkét hormon alacsony szintje látszólag kioltja egymást. A test azonban egyéb, melanocitáktól független fehérjéket is termel amelyek aktiválják a fájdalom blokkolásában szerepet játszó opioid receptorokat. Ezért a melanocitákkal kapcsolatos hormonok alacsonyabb szintjének nettó hatása az opioid jelek fokozódásához vezet, ami megemeli a fájdalom küszöböt.

“Eredményeink megmagyarázzák azon korábbi megfigyelések molekuláris mechanizmusát, miszerint a vörös hajjal és pigmentációval rendelkező élőlények másként éreznek fájdalmat” – nyilatkozta Fisher. “Ezen folyamatok megértése megerősíti a korábbi megfigyeléseket, valamint hozzájárulhat azon betegek kezeléséhez, akiknek a fájdalomérzékenysége genetikailag meghatározva különbözik az átlagtól.”

Fisher hozzáteszi, hogy az eredményeik új terápiás módszerekhez járulhatnak hozzá, amik a test élettani folyamatainak manipulálásával szabályozzák a fájdalomérzékelést – például olyan új gyógyszerek tervezéséhez vezethetnek, amelyek gátolják a fájdalom érzékelésében részt vevő melanokortin 4 receptorokat.

“Jelenlegi munkáink arra irányulnak, hogy a bőr által termelt további faktorok szerepét azonosítsuk a fájdalom érzés és az opioid jelátvitel szabályozásában.”  Fűzi hozzá a tanulmányt megosztott első szerzőként jelző – Bostonban dolgozó magyar kutatója – Dr. Kemény Lajos Vince.  “Ezen jelutak precízebb megértése új fájdalom-moduláló stratégiák azonosításához vezethet”

 

Forrás:

Kathleen C. Robinson*, Lajos V. Kemény*, Gillian L. Fell, Andrea L. Hermann, Jennifer Allouche, Weihua Ding, Ajay Yekkirala, Jennifer J. Hsiao, Mack Y. Su, Nicholas Theodosakis, Gabor Kozak, Yuichi Takeuchi, Shiqian Shen, Antal Berenyi, Jianren Mao, Clifford J. Woolf, David E. Fisher. Reduced MC4R signaling alters nociceptive thresholds associated with red hairScience Advances, 2021; 7 (14): eabd1310 DOI: 10.1126/sciadv.abd1310

 

Borítókép: Old Youth // Unsplash