Vannak olyan egzotikus gyümölcsök, melyeket látásból mindannyian ismerünk, hiszen a szupermarketek polcain már találkoztunk velük, de valamiért mégis idegenkedünk tőlük. Ízük, állaguk ismeretlen, ráadásul nem is olcsók, ezért sokan úgy gondolják, hogy felesleges velük vesződni. Az avokádó kissé megosztó alapanyag, hiszen első kóstolásra nem ejti ámulatba az embert, de ha jól van elkészítve, nagyon sokat tud hozzátenni a reggeli pirítós és tea kombinációhoz.

 

Mi fán terem?

Az avokádó egy terebélyes örökzöld fa, amely akár 10-20 méteresre is megnőhet. Közép- Amerikában őshonos növény, a 18. században kezdett világszerte elterjedni. Termése gömbölyded, kissé körte alakú, ezért egyes területeken aligátorkörtének is nevezik. Héja sötétzöld, esetleg barna, de egészen feketés is lehet, ez függ az avokádó fajtájától és az érettségi fokától. A termés húsa világoszöld, fehéres vagy sárgás színű, emlékeztet a vajra, aromája pedig enyhén diós jellegű. Mivel nincs erőteljes íze, nem mindegy, hogy mivel egészítjük ki.

 

Fontos, hogy megfelelően érett legyen

Az avokádónál kifejezetten fontos, hogy jól eltaláljuk az érettségi fokát. A teljesen zöld színű termés még nem elég érett. Ha ilyen állapotban használjuk fel, húsa kemény és íztelen lesz. Az sem jó, ha túlérleljük, mert ebben az esetben keserű aromát is érezni fogunk, ami a tökéletes érettségi állapotban még nincs jelen. Az avokádó akkor jó, ha bőre kezd barnulni, és amikor kézbe vesszük, érezzük, hogy kissé puha belül. Ilyenkor egyik vége már kissé ráncos, és könnyen szalad benne a kés.

 

Guacamole – a legjobb, ami egy avokádóval történhet

Az avokádó nagyon jó illik salátákba, tésztákhoz, de mégis a legjobb talán az avokádókrém, meleg pirítósra vagy frissen sült kenyérre kenve. Sokan sokféle módon készítenek avokádókrémet, de fontos hogy ne nyomjuk el a termés eredeti ízét. Ezért nem érdemes bele mást tenni, mint a következő dolgokat: lilahagyma, nagyon apróra szelve, egy kevés limelé, só és frissen őrölt bors. Szintén jellemző hiba, hogy teljesen simára turmixolják a krémet, ami egyrészt felesleges munka, másrészt így nem érvényesül az avokádó krémes, vajszerű állaga. A legegyszerűbb, ha csak villával összetörjük a húsát, és összekeverjük a többi hozzávalóval.

 

Mostanra biztosan sokan kedvet kaptak az egy kis avokádó kóstoláshoz, ami kiváló egészséges alternatíva reggelihez, uzsonnához vagy éppen vacsorához. Hogy az ebéddel már ne kelljen annyit bajlódni, éljen Ön is az ebéd házhoz rendelés lehetőségével. Az Interfood gazdag ételkínálattal és megfizethető árakkal várja kedves megrendelőit!

 

(X)

 

borítókép: Freepik