Sok magyar online kereskedő él abból, hogy a keletről vásárolt termékeket árusítja tovább. A nagy disztribútoroknak köszönhetően pedig könnyedén értékesítenek külföldre is. Azonban a folyamatos árfolyamingadozásból adódóan egyre nagyobb a kitettség, hiszen akár 2-3 devizaváltás is megtörténik, mire realizálható a forgalom. Akad olyan, aki csak tavaly 30 millió forintot bukott az átváltások miatt. Ezért érdemes előre gondolkozni és rögzíteni az árfolyamot. 

 

Az e-kereskedelem számtalan lehetőséget rejt magában, sokan ügyesen kihasználva a lehetőségeket több országba is értékesítenek egyszerre olyan nagy disztribútorokon keresztül, mint amilyen az EMAG is. Azonban vannak olyanok, akik csak akkor szembesülnek a különböző devizákban megvalósuló kereskedelemből adódó nehézségekkel, amikor negatívba fordul a mérleg.

Sok partnerünk vesz készletet Kínából dollárban vagy Törökországból lírában, majd értékesíti tovább a termékeket külföldre is cseh koronában, lengyel zlotyiban vagy román lejben. Magyar vállalkozóként azonban forintban fizetik ki az alkalmazottak bérét, a rezsiköltségeket, a járulékokat és az adókat is.

Az ilyen cégeknek nagy kitettséget jelent az árfolyam-ingadozás, hiszen pillanatok alatt fordulhat negatívba a nyereség. Egyik partnerünk saját bőrén tapasztalta ezt, csak tavaly 30 millió forint veszteséget termelt az átváltások kapcsán, mert nem foglalkozott a témakörrel” – mondta Henrik Gergely, a devizatranzakciókra szakosodott pénzügyi szolgáltató, az iBanFirst magyarországi értékesítési vezetője.

iBanFirst egy nemzetközileg elismert pénzforgalmi intézmény

Hogy lehet védekezni? 

Az olyan vállalatoknak, ahol több valután keresztül zajlik a beszerzés és az értékesítés is, érdemes a műveleti sorokat lépésről-lépésre végig venni és egy fedezeti stratégiát kialakítani, hogy minimalizálni tudják az árfolyamingadozásból adódó veszteséget. Természetesen minden cégnél más a prioritás, de aki rendelkezik stratégiával és leköti annak megfelelően a szükséges devizákat, a körülményektől függetlenül biztonságosan tud működni.

Sokat bukhatunk az ÁFÁ-n

Magyarországon különös gondot érdemes fordítani az ÁFÁ-ra, hiszen azt a számlakiállítást követően egy hónappal később kell befizetni. Egy hónap alatt pedig akár 2-3%-ot is mozoghat az árfolyam, ami hozhat árfolyamnyereséget, de veszteséget is.

Ezért azt szoktuk javasolni partnereinknek, hogy akár már a számlakiállítás napján rögzítsük az árfolyamot, hogy biztos elkerüljük az árfolyamveszteséget” –

tette hozzá Henrik Gergely.

***

Az iBanFirstről  

Az iBanFirst egy nemzetközileg elismert pénzforgalmi intézmény, amely banki határokon átívelő pénzügyi megoldásokat nyújt vállalati ügyfelei számára.

Az iBanFirst egy speciális online platformot biztosít a különböző deviza tranzakciók lebonyolításához. A vállalat olyan pénzügyi szolgáltatásokat kínál, amelyek teljes mértékben kielégítik egy kis-és középvállalkozás napi pénzügyi szükségleteit.

Az iBanFirst-öt Franciaországban alapították 2013-ban, a székhelye Belgiumban található. Jelenleg Franciaországban, Hollandiában és Németországban rendelkezik irodával. Az Európai Unió egész területén engedélyezett fizetési intézményként van jelen, Európa-szerte ügyfelek ezreit szolgálja ki. A PSD2 alapján pénzforgalmi intézményként engedélyezett és szabályozott, AISP és PISP akkreditációval rendelkezik, a SEPA által elismert és a SWIFT tagja.  2021 márciusában másodjára is felkerült a Financial Times leggyorsabban növekvő európai vállalatok ezres listájára, ahol a 258 helyezést érte el. Ugyanebben az évben a „Deloitte Technology Fast 50 Award” verseny fintech kategóriájában, a leggyorsabban növekvő technológiai vállalat címet nyerte el Belgiumban.

kapcsolódó:


A kata kedvező vállalkozási és adózási forma

 

borítókép: Anete Lūsiņa // Unsplash