Januárban adta ki az MNB hivatalos közleményét1 az NHP Zöld Otthon Program első három hónapjáról. Pest megyei fókusszal az igénylések fele Közép-Magyarországon realizálódott, átlagosan 28,6 millió forintos összeggel. Az átlag hitelérték így jócskán elmarad a maximum igényelhető kölcsön 70 millió forintos mértékétől. Az eddig felhasznált 22 milliárd forintos volumenből úgy tűnhet, hogy bőven van lehetőség és idő a 200 milliárdos keret kimerítésére, ám a Duna House szakértői szerint az idei áremelkedés miatt érdemes minél előbb benyújtani a hitelkérelmet, ha szükség van rá a vásárláshoz, építéshez.

A zöldhitel 2021. október 4-étől igényelhető, és elsődleges célja, hogy a zöld otthonok iránti keresletet, illetve ezen keresztül a kínálatot élénkítse. A tranzakciós adatokból jól látszik, hogy az újépítésű, és egyben fenntarthatóbb ingatlanok iránt is folyamatosan nő a kereslet. A Duna House Barométer 2021 negyedik negyedéves jelentése alapján például a Budapesten eladásra kínált újépítésű lakások 70%-át szinte azonnal értékesítették, még annak ellenére is, hogy már 10 fővárosi kerületben meghaladja az 1 millió forintot ezek négyzetméterára. A Zöld Otthon Program igénylések területi elosztásából is megmutatkozik az agglomerációs területek ingatlanpiaci erősödése.

Az MNB adatai szerint, a programban résztvevő hitelintézetek 753 darab, összesen mintegy 22 milliárd forint összegű szerződést kötöttek meg a zöldhitelre indulása óta tavaly év végéig. Az átlag hitelösszeg így mindössze 28,6 millió forint, holott a maximum igényelhető összeg 70 millió forint. Ebből a jelenleg ténylegesen kinn lévő – azaz a már lehívott, de még nem törlesztett – állomány közel 8 milliárd forint. A legtöbb kérelmet Közép-Magyarországon, azon belül is Pest megyében adták be, a zöldhitelek fele itt realizálódott. A rangsorban második a nyugat-dunántúli régió 15%-kal, amit a Közép-Dunántúl és Észak-Alföld követ (10-10%). Az igénylések mindössze 2%-a realizálódott Északkelet-Magyarországon. Legtöbben saját ingatlant építő ügyfelek nyújtottak be sikeres igénylést, míg a szerződők 28%-a kész, 22%-a pedig épülő lakás vagy ház vásárlására vette fel a támogatást.

Az NHP Zöld Otthon Program keretösszege 200 milliárd forint, ami elenyésző részét adja a hitelpiacnak, elég, ha csak ahhoz hasonlítjuk, hogy az MNB tényadatai és saját becslésünk alapján csak 2021 negyedik negyedévében közel 330 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon” – árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „Ha az első három hónap statisztikáját nézzük, akkor bőven van még ideje és lehetősége az igénylőknek kihasználni ezt a támogatási formát. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy idén újabb, akár 8-10%-os áremelkedés is várható az újépítésű ingatlanok piacán, így nem érdemes várni a lakásvásárlással, építkezéssel. A családok számára plusz előnyt jelent a zöldhitel, hiszen a többi otthonteremtési támogatással összevonva jelentősen segítheti őket ingatlancéljaik elérésében, de mivel ennek a kölcsönnek nem feltétele a családalapítás, akár egyedülállók is igényelhetik, így biztosan sokan fognak élni a lehetőséggel 2022 során. Ha feltételezzük emiatt a kereslet jelentősebb élénkülését, és a maximum összeggel számolunk, akkor becsléseink szerint az év második felének elejére kimerülhet a támogatási keret.

 

https://www.mnb.hu/letoltes/nhpzop-hu-202201.pdf?fbclid=IwAR2ieQJTIamj6J5io67XhiUO_vK6_o1hdSigXy8H6MiRusb-C0i05AYo5aY

 

Borítókép: Danist Soh / Unsplash

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: