A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2022 januárjában, országosan 10 815 ingatlan-adásvétel bonyolódott, valamint 100 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Forrás: Duna House

A Duna House becslése szerint az új év első hónapjában, erős érdeklődés mellett 10 815 darab ingatlantranzakció realizálódott. Ugyan 2021 januárjához képest 3%-os korrekciót mutat, a 2020-as adatokhoz viszonyítva 9%-kal nagyobb forgalom generálódott. A korábbi évek trendjeit vizsgálva teljesen átlagosnak mondható az év első hónapjának ingatlanpiaci aktivitása. A Duna House szakértői szerint erős évkezdés várható, februárban és márciusban a kereslet további élénkülésére, és ezzel az adásvételek számának növekedésére számítanak.

A hitelpiac nem lassított januárban sem. A Duna House Pénzügyek adatai alapján 100 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott hazánkban, ami az eddigi legerősebb évkezdés lehet az elmúlt években. 2020-ban 80, 2021-ben mindössze 59 milliárd forintos hitelvolumennel kezdett a januári piac. A folyósított jelzáloghitelek volumenében egyelőre nem érződik erősen a kamatemelési ciklus, a beadott igényekben azonban már látszik az új igénylések mérséklődése, így a következő hónapokban csökkenő folyósított hitelvolumenre számolnak a Duna House Pénzügyek szakemberei. A hiteles vásárlók az egyre dráguló piaci hitelek mellett a támogatott hitelek és a családtámogatási kedvezmények nyújtotta kedvezményes lehetőségeket próbálják kihasználni.

 

Borítókép: Sidekix Media / Unsplash

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: