A digitális kijelző okozta szemfáradtság oka egy átfogó szemészeti vizsgálattal kideríthető. A járványhelyzettel együtt járó intézkedések miatt sokan kényszerültünk home office-ba, és ezzel kicsit elvesztettük a kontrollt a kijelző előtt töltött órák figyelésével. Elmaradt a szemnek a megszokott pihenési ideje.

A Premium Vision szakembere, Kiss Szilvia, vezető optometrista, kontaktológus összegyűjtötte, milyen módszerekkel ismerhetjük meg szemeink állapotát, és hogyan óvhatjuk meg épségét. A vizsgálat, különös hangsúlyt helyezve a vizuális követelményekre a számítógépes vagy digitális kijelző távolságban, a következőket tartalmazhatja:

  • A páciens kórelőzményének felderítése, a tapasztalt tünetekről, bármilyen általános egészségügyi probléma fennállásáról, szedett gyógyszerekről, környezeti tényezőkről, amelyek hozzájárulhatnak a tünetekhez.
  • Látásélesség vizsgálat, amely kiterjed arra is, hogy milyen távolságban milyen hibát kell korrigálni.
  • A fénytörés meghatározása, amivel megállapítják a megfelelő lencse erősségét, hogy korrigálják a fénytörési hibát.
  • A szemek fókuszálási képességének, mozgásainak és együttműködésének vizsgálata, mivel ahhoz, hogy egy tiszta, éles képet lássunk arról, amit nézünk, a szemeinknek változtatniuk kell a fókuszt, mozogniuk kell, és együtt is kell dolgozniuk. Ezzel a vizsgálattal azt nézik, milyen probléma miatt nem képes a szem megfelelően fókuszálni, vagy miért okoz nehézséget a két szem együttműködése.

Ezt szemcseppek használata nélkül is el lehet végezni, és megtudják, hogy normális körülmények között hogyan reagál a szem. A vizsgálatokkal megkapott eredmények alapján az optometrista felismeri a digitális kijelző okozta szemfáradtságot, és kezelési lehetőségeket ajánl.

Alexa Williams / Unsplash

Megfelelő kezelés

A digitális képernyő okozta látásproblémák megoldása változatos. Ezek a problémák általában enyhíthetők a szem egészségének rendszeres kontrolljával és a képernyő elhelyezésének megváltoztatásával.

Néhány esetben speciálisan számítógép használathoz felírt szemüveget ajánlanak azoknak, akiknek egyébként a mindennapokban nincs szükségük szemüvegre, de azoknak is, akik már szemüvegesek, de nem találják megfelelőnek a jelenlegi korrekciójukat a számítógép előtt.

Az általános használatra felírt szemüveg vagy kontaktlencse nem biztos, hogy megfelelő a monitor előtti munkavégzéshez. Szükség lehet a számítógépes munka egyedi vizuális igényeinek kielégítésére felírt korrekcióra is. A speciális lencse kialakítás, a lencse erőssége vagy színe segíthet maximalizálni a vizuális igényeknek megfelelő komfortot.

Javaslatok digitális kijelzők okozta látáspanaszok esetén:

  • Még ha a vezetéshez, olvasáshoz vagy bármi máshoz nincs is szükség szemüvegre, attól még a számítógéphez jól jöhet, ha a legkisebb látásprobléma is ki van korrigálva. Szükség lehet egy szemüvegre, hogy csökkentsük a szemeket érő stresszt munka közben. Azoknak, akik számítógép előtt dolgoznak, nagyon jó megoldás lehet, ha évente ellenőriztetik a látásukat egy vizsgálat során.
  • A szemüvegnek meg kell felelnie a munka közbeni igényeknek. Ha a szemüveget távollátáshoz, olvasáshoz vagy mindkettőhöz használjuk, az még nem jelenti azt, hogy megfelel a monitor nézéséhez szükséges kialakításnak, mivel az 50-80 cm-re van a szemünktől. A vizsgálatkor szólni kell, hogy mivel foglalkozunk, mivel akkor vizsgálható a megfelelő távolságra a látásélesség. A pontos információ segít a legjobb látásélesség eléréséhez. Ilyenkor részesülhetünk a kifejezetten számítógépes munkára készült új szemüvegek egyikéből.
  • Minimalizáljuk a kék fény és a csillogás okozta diszkomfortot. A kék fény, ami a LED világításból, minden digitális kijelzőből (monitor, tablet, okostelefon) ér minket, hosszútávon negatívan befolyásolja a látásunkat. A kék fény befolyása csökkenthető különböző színezéssel vagy rétegzéssel. A csillogás csökkentésére használjunk tükröződéscsökkentő szűrőket a monitoron vagy függönyöket, sötétítőket. Ugyancsak növelheti a csillogást a koszos, ujjlenyomatos monitor, ezért tartsuk tisztán azt.
  • Állítsuk be a számítógépet, és rendezzük át a munkaterületet a kényelem érdekében! Számítógép használat közben a legtöbben a 65 cm-es munkatávolságot preferálják. Az asztalok általában 75 cm magasak. A monitort 50 és 75 cm közötti távolságra kell tenni. A képernyő tetejének egy kicsivel a szem vízszintes vonala alatt kell lennie. Döntse el a képernyő tetejét 10-20 fokos szögben!

További információ: https://www.facebook.com/premiumvisionbp

 

Forrás: American Optometric Association (2021): Computer vision syndrome

https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/computer-vision-syndrome?sso=y

 

Borítókép: Jenny Ueberberg / Unsplash

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: