A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2022 áprilisában, országosan 11 911 ingatlan-adásvétel bonyolódott, valamint 120 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A rendkívül erős első negyedév után áprilisban csökkent az ingatlanpiaci tranzakciók száma Magyarországon a Duna House becslése szerint.  Az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése után a negyedik hónapban 11 911 adásvétel bonyolódott idehaza, ez tavaly áprilishoz hasonlítva 12%-os csökkenésnek felel meg, míg az idei márciushoz képest 18%-os visszaesést mutat.

A szakemberek szerint a választások miatt előrehozott és felgyorsított tranzakciók után április elején 2 visszafogottabb hét következett, de utána visszaállt a piac a normál aktivitásba. Ezt mutatja a hosszabb időtávos átlag is, hiszen a 2020-as koronavírusos évet nem beleszámítva, az elmúlt öt év átlagától mindössze ezer tranzakcióval marad el az idei áprilisi adat.

A jelzáloghitel-piac az ingatlanpiaccal ellentétben még áprilisban is jelentősen bővült, a Duna House Pénzügyek adatai alapján 120 milliárd forintos volumen becsülhető. Az előző hónaphoz és az előző év ugyanezen időszakához is hasonlítva ez több mint 10%-os emelkedést mutat, amelyhez a zöldhitel utolsó aktív időszaka is hozzájárult.

Az MNB tényadatai és az utolsó két havi DH becslés alapján az első négy hónapban 29%-os emelkedéssel, 100 milliárd forintos plusznál tart a piac 2021 hasonló időszakához képest, idén így eddig több mint 440 milliárd forint jelzáloghitelt folyósítottak.

 

Forrás: DH

Borítókép: mike nguyen // Unsplash