Magyarország egyik, ha nem a legnépszerűbb turistacélpontja nem más, mint a Balaton.

Rengeteg program, látványosság és érdekesség várja az érdeklődőket a legnagyobb tavunk partján — legyen az akár az északi vagy a déli oldal. A sok élmény közepette azonban borítékolható, hogy előbb vagy utóbb meg fogunk éhezni. 

A balatoni gasztronómiának köszönhetően a nyaralóknak lehetősége van a programok közötti étkezéseket is különlegessé tenni.

Ehhez nincs más teendő, mint megkeresni a legjobb balatoni éttermeket, majd egyesével kipróbálni őket.

A munka nagy részét mi már el is végeztük, így már csak a szórakozás marad — íme, az 5 legjobb balatoni étterem.

Sparhelt — Balatonfüred

Balatonfüred az északi part egyik legnépszerűbb települése, telis-tele nagyszerű éttermekkel.

Ezek közül is kiemelkedik a Sparhelt Bisztró, ami kialakításában és interiörjében leginkább egy hangulatos fővárosi kávézóra hasonlít, ám ha megnézzük az internetes értékeléseit, akkor rögtön láthatjuk, hogy a főfogásai is felettébb ízlenek minden arra járó vendégnek.

Antik-mediterrán hangulat, finom ételek, nagyszerű elhelyezkedés — mi másra van szükség? 

Kistücsök — Balatonszemes

A Kistücsök az egyik legkedveltebb célpontja a déli part turistáinak, hiszen finom — és igazán különleges — ételei kiemelik a sok hagyományos, megszokott étkezde közül.

Mi mással szemléltethetnénk ezt, mint az egyik specialitásukkal: a kovászos uborkakrémlevessel?

Amennyiben a déli parton nyaralsz, és nem a panorámára, hanem sokkal inkább a különleges ételekre vágysz, mindenképp próbáld ki ezt a helyet!

Szent Donát Borkúria — Csopak

A Kistücsökkel ellentétben a Szent Donát Borkúria igazán különleges panorámával rendelkezik — olyannal, ami maradandó élményt és emléket hagy maga után. Nem csoda, hogy az itt készült fotókkal telis-tele van az egész internet, egy ilyen gyönyörű hely ugyanis garantáltan beindítja a tartalomgyártást: mindenki meg akarja osztani azt a látványt, ami a szeme elé tárul.

Maga a vendéglátóhely is gyönyörű, kertje pedig mediterrán növényekkel van teleültetve.

Emellett pedig az ételekkel is igazán elégedettek lehetünk, hiszen nem arról a tucathelyről van szó, ami a kilátásával próbál kiemelkedni, de az ételek minőségében emiatt hiányt szenved — a finom, különleges ételeket profi személyzet készíti el és szolgálja ki, nem csupán a szezonra felvett egyszeri alkalmazottak, ez pedig az ízlelőbimbókon keresztül is jól érezhető.

Hatlépcsős Étterem — Balatonfüred

Vannak azok az ételek, amelyeket egy balatoni nyaralás során szinte már elvárunk — ilyenek például a tipikus strandolós kaják, mint a lángos, a hekk vagy éppen a főtt kukorica.

A Hatlépcsős Étteremben azonban ezt az elvárást nem teljesítik — és milyen jó, hogy nem! Lángos helyett pirítós, hekk helyett harcsa, csirkemell helyett velő.

Ha már eleged van a hagyományos “vízparti ételekből”, és valami újat próbálnál ki, mindenképp látogass el a Hatlépcsős Étterembe!

Mala Garden — Siófok

Siófokot senkinek sem kell bemutatnunk: a Balaton bulinegyede. 

Az itt található Mala Garden azonban nem a bulikról, hanem a meghitt, gyönyörű naplementéjéről és a romantikus vacsoráiról vált híressé.

Emellett a személyzet is kedves és profi, finomak az ételek, valamint a vendéglátó egység kialakításának is megvan a maga varázsa.

Bármelyik partot is választjuk úticélunknak, a top 5 legjobb étteremből az egyik biztosan a közelben lesz!

Előfordulhat azonban, hogy a nyaralás során átutazunk az egyik partról a másikra. Ebben az esetben kompozhatunk, vagy választhatjuk a vitorlást is — ekkor fontos, hogy megnézzük előtte az időjárás-előrejelzést, valamint megfelelő öltözékben, vitorlás ruházatban induljunk útnak.

A Balaton az egyik legnépszerűbb hungarikum, ami több százezer turistának ad átmeneti otthont minden egyes szezonban — és nagy örömmel jelenthetjük be: a tó vendéglátó egységei is felnőttek ehhez a feladathoz! 

Kép forrása: unsplash.com