Benned is felötlik időnként az „alkalmazott legyek, vagy vállalkozó” kérdés, de a színtiszta választ eddig nem sikerült megtalálni? Akkor ez a cikk telibe talál majd. Egész más oldalról közelítjük meg ugyanis a témát, és jutunk el a színtiszta konklúzióig.

Ha napi 8 órát úgyis munkával töltesz, miért ne lehetne ez az idő minőségi?

Gondolkodtál már azon, hogy az életed egyharmad részét munkával töltöd? Ha ezt felszorzod napi 8 órával és a jelenlegi átlag várható élettartammal, akkor 25 – 30 év lesz az eredmény. Meghökkentő számok, nem igaz?

Ezért sem mindegy, hogy a munka puszta gondolatától görcsbe rándul a gyomrod, vagy egy abszolút élvezhető és motiváló időtöltés jut inkább eszedbe. Fokmérőként elég a hétfő reggelek hangulatát figyelned.

A hét első napján is tettre készen, lelkesen ébredni ugyanis elképesztően felszabadító érzés!

Nincs annál jobb, mint amikor tényleg abból élsz, amit szeretsz csinálni

„Figyu, az abból élek, amit egyébként is szeretek csinálni dolog nem egy utópisztikus vágyálom?” – kérdezheted most. Személyes tapasztalatból mondhatom, hogy igenis meg lehet csinálni. Pláne 2021-ben, amikor az internet tényleg korlátlan lehetőségeket biztosít.

Nézz csak rá a Youtube csatornámon megtalálható egy-egy interjúra. Egytől egyig olyan sikeres vállalkozókkal folytatott őszinte beszélgetéseket fogsz találni, akik tényleg egy-egy számukra kedves és örömteli elfoglaltságot magasszinten űzve teremtenek maguknak – kimondottan magas – jövedelmet.

Persze kell hozzá idő, befektetett energia és kitartás, mire masszív bevételi forrást építesz. Cserébe viszont ott lesz a jutalom: végre a szenvedélyeddel foglalkozhatsz napi 8 vagy akárhány órában.

Melyik a jobb – az alkalmazotti, vagy a vállalkozói lét?

Élete egy pontján csaknem mindenki felteszi magának a bűvös kérdést: „alkalmazott legyek, vagy vállalkozó?” Egy nem várt céges leépítés, egészségügyi probléma egyaránt felvethet ilyesfajta kérdőjeleket. Persze a környezeted inspiráló példái is bogarat ültethetnek a füledbe.

Ugyanakkor az alkalmazotti lét megszokott biztonságérzetét nem könnyű elengedni. Szóval nem csak Téged riaszt a „mostantól nem jön minden hónap 5-én SMS a fizetésről” gondolat.

Vállalkozóként minden egyes forintért keményen megdolgozol. Ilyen a pop szakma, ahogy mondani szokás. Cserébe többé semmi és senki nem korlátoz. Akkor, ott és annyit dolgozol, amennyit csak szeretnél. Ezzel együtt a bevételeidnek sem lesz többé plafonja.

Mi tarthat vissza a vállalkozói formátum kipróbálásától?

„Tedd meg az első lépést” – három év leforgása alatt közel tíz workshopot rendeztünk ezzel a címmel. Az alkalmak végén minden résztvevőnek feltettük a „mi tart vissza a vállalkozóvá válástól” kérdést. A válaszokból rendre ugyanazok a minták rajzolódtak ki:

  • bizonytalanság;
  • tökéletességre való törekvés, vagyis majd belevágsz, ha minden tökéletes lesz;
  • túl sok a lehetőség, nehéz elkötelezni magad egyetlen ötlet mellett;
  • vállalkozói kapcsolatok hiánya;
  • no és persze a klasszikus „mit gondolnak majd mások?” kérdés.

Magadra ismertél egyik-másik pontnál? Ne aggód, csak idő kérdése túllendülni a félelmeken. Vállalkozóvá válni olyan, mintha egy repülőből ugranál ki ejtőernyővel a hátadon.

Elsőre hátborzongató a feeling, de az emberi kreativitás úgyis megtalálja a túlélés módját. Amikor pedig kinyílik az ernyőd, onnantól kezdve elképesztően szép látvány tárulhat eléd.

Nem fekete-fehér a kérdés

Valójában nem egy „fekete vagy fehér” döntésről van szó és bármikor módosíthatsz az irányon, ha nem a terveid szerint alakulnak a dolgok. Számomra a tanulság sokkal inkább egyetlen kérdésben rejlik.

„Mivel töltöd el az életed egyharmad részét? Ténylegesen azt csinálod-e, amit valóban szeretsz?”

A válasz birtokában a megvalósításhoz vezető utat is megtalálod majd. Sok sikert ehhez!

 

 

Könyv ajánló:

Alkalmazottból Vállalkozó Dallos Zoltán