Tavasszal nem olyan elterjedt külföldi útra menni, vagy akár elvonulni egy hétvégére, mint nyáron. Ha viszont utolsó pillanatos utazást tervezünk, vagy csak ötleteket gyűjtenénk a következő tavaszi utunkra, érdemes számításba venni ezt az 5+1 helyet.

De miért is utaznánk tavasszal? Több oka is van, hogy néhányan jobban preferálják a tavaszi utazást a nyári vakációzás helyett. Első indok, hogy olcsóbb a szállás. A legtöbb szállásadó magasabb árakkal dolgozik főszezonban, mint azon kívül. Ez sokat segíthet a pénztárcánknak, akkor is, ha nem spórolós utat terveztünk. Másodsorban, kevesebb a turista. Sokkal kényelmesebb városnézés közben a látványosságok előtt nem a tömeget kerülgetni, hanem tényleg belemerülni az élménybe. Harmadik ok pedig az, hogy nem a legnagyobb hőségben utazunk, és ez a közérzetünknek is jót tesz.

      1. Párizs

A szerelem városaként is szokták emlegetni a francia fővárost. Mikor lenne hát a legérdemesebb meglátogatni, ha nem tavasszal? De nem csak a szerelmeseknek érdemes ide ellátogatni. Párizs április környékén szó szerint kivirágzik. A város építészetét még jobban kiemeli a városszerte jelenlévő cseresznyevirágzás.

Ha pedig nem hagynánk ki az Eiffel-tornyot sem, akkor az jó hír, hogy a nyári, több órás sorokhoz képest itt hatalmas a különbség tavasszal. A Kávézók és éttermek is szívesebben látnak ilyenkor turistákat, mivel nincsenek leterhelve. Ki hagyna ki egy croissant-kávé kombót, ha már a várost járja?

     2. Pula

Sokan nem ismerik ezt a horvát települést, pedig, ha autóba ülünk, körülbelül 6 óra alatt a városba érünk. A várost járva felfedezhetünk pár ismerősnek tűnő épületet, mint például egy római kori színházat, ami méretétől eltekintve nagyon hasonlít a római Colosseumhoz. Pulában tartózkodva érdemes megkóstolni az isztriai borokat is, amely a környéken nagy elismerésnek örvend. A városban való felfedezőúthoz ugyan nem kell autó, mert minden kényelmes séta távra van, a következő szépséghez vezető utat viszont jobb gépjárműbe szállva megtenni.

Közúton megtéve fél órára található a Kamenjak Nemzeti Park. Ez a gyönyörű, tengerbe nyúló félsziget nyúlvány fél nap alatt teljesen bejárható. Jó idő esetén pedig még fürdőzni is tudunk a kristálytiszta tengerben. A bátrabbak pedig 3-5 méter magas sziklákról csobbanhatnak a vízbe, a kijelölt helyeken.  

      3. Prága

Ez a pezsgő város ugyan híres a sör kultúrájáról, nem ez az egyetlen ok amiért érdemes lehet meglátogatni. A cseh fővárosba közvetlen vonat indul Budapestről, amely szép látványt nyújt már a célunk felé tartó úton is. Mindenképpen nézzük meg a Charles hidat, amely egy történelmi jelentőségű, szobrokkal díszített gyalogoshíd. A fotózás szerelmesei pedig ne hagyják otthon kameráikat, mert ebben az időszakban lehet a legszebb naplemente-fotókat készíteni az előbb említett hídról. Prága nagyon fotogén város, így érdemes lehet meglátogatni a Petřin dombot, vagy a Vrtba kertet is.

Ha pedig meguntuk a sétálást, kiváló hajós túrákat és városnézéseket találhatunk Vltava partján sétálva. A folyóról nézve a várost, pedig kiválóan meg tudjuk csodálni azon épületeket is, amelyek felett elsiklottunk, volna.

   4. Amsterdam

Ha pörgést keresünk rövid időre, ez a holland város a legjobb választás. Tavasszal megnyílik a város és a lakói is. Ilyenkor ugyanis hajós bulik és a pubok is kezdenek megtelni élettel és elindul a fesztiválszezon is. Április-május magasságában több nemzetileg ünnepelt napot is megnézhetünk testközelből. Ilyenek például a King’s Day Karnevál és a Liberation Day is.

Ha természetközelibb élményre vágyunk, mindenképp érdemes meglátogatni minimum egy virágos mezőt a város határában.

 5. Bonn

Nem feltétlen tartozik azon városok közé, amelyekről sokszor írnak, de a szépsége felülmúlhatatlan. A tavaszi hónapok alatt ugyanis az egész város cseresznyevirágba borul. A német városban több múzeumot is megtalálunk, köztük a Beethoven múzeumot is. A múzeum abból a 18. századi házból lett kialakítva, amiben a zeneszerző született, mai napig megtekinthetőek a kéziratai és az utolsó általa használt zongora is. Az utcákat járva találunk több kis kávézót is amelyekbe betérve teljesen átvehetjük a hely hangulatát.

 

Ha pedig a faölelgetést és a képkészítést meguntuk, érdemes bejárni a zegzugosabb utcákat is, mivel tele van történelmi személyek szobraival és egyéb pár-százéves alkotásokkal. A város építészeti szempontból csinosként írható le, nagyon sok épületen meglátszik a cseresznyefák által nyújtott hangulat hatása.

+1 Japán

Ugyan idén már nehézkes eljutni, de ha bárki meglátogatná japánt, azt mindenképpen érdemes tavasszal tenni. Japánnak külön térképe van arról, hogy melyik területein mikor érdemes a cseresznyefa virágzásban gyönyörködni. Ha pedig másfajta virágokra vágyik valaki, meglátogathatja a virágosmezőt, vagy az időszakosan nyitva lévő kertjeit is. Országszerte ilyenkor vannak a különböző fesztiválok és rendezvények is, amelyek lámpásaikkal és ételeikkel elcsábítják a kultúra szeretőit.

A régió kedvelt lehetőségei közé tartozik továbbá a túrázás és a közfürdők meglátogatása is. Tömegközlekedési eszközként pedig megtapasztalhatjuk a modern, mégis jelentős tradíciót hordozó vasútvonalak élményét is. Fontos azonban megjegyezni, hogy japánban teljesen más kultúrával találkozunk, mint bármely európai városban. mindenképpen nézzünk utána az etikettnek, ami többek közt ellenzi az utcán való étkezést is.