A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 októberében, országosan 11 526 ingatlan-adásvétel bonyolódott, valamint 107 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Forrás: Duna House

Az ősz eleji élénkülés után egy minimális visszaesés volt tapasztalható októberben az ingatlanpiacon. A Duna House becslése szerint 11 526 darab tranzakció realizálódott az elmúlt hónapban, ami ugyan elmarad az előző évek azonos időszaki adataihoz képest, de a nyári hónapokhoz viszonyítva még mindig 3%-os növekedést mutat. Éves tekintetben a tavalyi évhez képest a növekedés 17%-os, míg a 2019-es, koronavírus előtti időszak számaival nagyságrendileg megegyezik az eredmény. Legalább hasonló aktivitást várva, a Duna House becslései szerint az idén megvalósult tranzakciók összege meg fogja haladni a 150 ezret.

Májusi szintre csökkent vissza a lakáscélú jelzáloghitelpiac volumene. A Duna House Pénzügyek becslése alapján októberben 107 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon. Ez ugyan mérséklődést mutat az előző hónapok rekordadataihoz képest, de a tavalyi év azonos időszakához képest 31%-kal magasabb értéket prognosztizál. Így március óta továbbra is minden hónapban meghaladja a piac a 100 milliárdos határt, 2021 végére pedig újabb csúcsokat dönthet az új zöldhitelben rejlő lehetőségeknek köszönhetően.

 

Borítókép: Ian Dooley / Unsplash

Szeretnél megjelenni magazinunkban? Töltsd ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolódó: