A szülők és a gyerekek hasonlóan élhetik meg azt, hogy a hosszú nyár után nem könnyű visszatérni az iskolába vagy a munkába. Szülőként hogyan segíthetünk a gyerekeknek abban, hogy örömmel és motiváltan kezdjék el a tanévet?

 

Első nap a suliban

Augusztus végén azok a gyerekek, akik most lesznek elsősök, általában már nagy izgalommal várják az iskolát. Az újdonság öröme mellett persze egy kis szorongás is ott bujkál, aminek a feloldásában szülőként segíthetünk.

  • Beszélgessünk a gyerekünkkel arról, milyen izgalmas új dolgok várnak rá az iskolában. Megtanul például olvasni, és sokat fognak játszani az új barátaival!
  • Vonjuk be az előkészületekbe! Vegyük meg együtt az iskolába szükséges tanszereket, és engedjük, hadd válassza ki ő a füzeteket, az iskolatáskát vagy a ceruzákat.
  • Sétáljunk el néha együtt az iskola felé, ismerje meg a környéket, lássa legalább kívülről az épületet, hogy a tanévkezdéskor már ne legyen teljesen új és idegen.
  • Az első nap a suliban nagy dolog. Ünnepeljük meg együtt valamivel, például egy közös fagyizással, amit aztán akár családi rituálévá tehetünk, és minden évben megismételhetünk.
Forrás: Sulinyugi

Újra az iskolában

Sokszor felnőttként is nehezen éljük meg, hogy el kell engedni a szép nyári napokat. Az iskolakezdéssel újra rendszer lesz az életünkben, de plusz kötelezettséget is jelent: kimostuk-e a tesicuccot, be van-e fizetve az ebéd, stb. Először tehát a saját vegyes érzéseinket kell rendbe tenni.

  • Gondoljuk végig, miért lesz jó ez a változás, minek fogunk örülni. Beszélgessünk a gyerekünkkel arról, hogy mi az, amit már vár a suliban. A nagyobbakkal érdemes arról is beszélni, milyen célkitűzéseik vannak az évre, mit szeretnének elérni.
  • A készülődésbe mindenképpen vonjuk be a gyerekünket, kapjon az életkorának megfelelő feladatokat, hiszen az iskolai ügyek intézése egyre inkább az ő dolga lesz.
  • Alakítsuk a nyári lazább napirendet egyre inkább az iskolaihoz az utolsó napokban. A lefekvés és felkelés, valamint az étkezések idejét fokozatosan toljuk vissza az iskolaidőben megszokott felé.
  • Az esetleges iskolai teendőket ilyenkor már érdemes elővenni. Ez nem azt jelenti, hogy kezdjünk el görcsösen tanulni már szeptember előtt otthon a gyerekkel, de azt igen, hogy segítsük, újra előjöjjenek a rutinok (kicsiknél a ceruzafogás, írás, szorzótábla, nagyobbaknál a tervezés).

A stressz kezelhető

A Sulinyugi program küldetése, hogy megtanítsák arra a gyerekeket, a tanárokat és a szülőket, hogyan tudják egyszerű, hatékony módszerekkel kezelni a feszültséget. A stressz mindannyiunk életében jelen van, de kezelhető. Ennek módszereit tanítják meg az alsósokra, felsősökre és középiskolásokra szabott foglalkozásokon. A Sulinyugi programokkal hatékonyan segítenek a gyerekeknek abban, hogy megküzdjenek a stresszel, és később sikeres, kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak.

 

Borítókép: Kuanish Reymbaev / Unsplash

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: