Rekordszintre nőtt a lakóingatlanok ára az Egyesült Királyságban áprilisban, mivel az illetékmentesség továbbra is pörgeti az ingatlanpiacot – ez derült ki a Lloyds Bank leányvállalata, a Halifax és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató hétfőn közzétett adataiból.

Havi összevetésben 1,4 százalékkal emelkedtek az árak, gyorsult az ütem a márciusban mért 1,1 százalékhoz képest. Elemzők lassulásra, csak 0,8 százalékos növekedésre számítottak.

Éves összehasonlításban 8,2 százalékkal, az utóbbi öt év legerősebb ütemével emelkedtek az ingatlanárak áprilisban. Elemzők 7,3 százalékot vártak a márciusban mért 6,5 százalékos növekedés után.

Az átlagárak március után újra rekordszintre, 258 ezer 204 fontra – piaci középárfolyammal számolva több mint 107 millió forintra – kúsztak fel áprilisban, ami majdnem 20 ezer fonttal több mint egy évvel korábban.

Az áprilissal zárult három hónapban 0,9 százalékkal emelkedtek az árak az előző három hónaphoz képest.

Marc Olivier / Unsplash

Russell Galley, a legnagyobb brit ingatlanhitelező hálózat, a Halifax ügyvezető igazgatója az adatokat kommentálva rámutatott, hogy a lakóingatlan-vásárlások illetékének felfüggesztése meghozta a vásárlási kedvet, ami viszont felfelé repítette az árakat a szűkös kínálattal küszködő piacon. Hozzátette, hogy a kedvezmény hatása tompulni fog annak fokozatos kivezetésével párhuzamosan.

“A brit gazdaság hosszú távú kilátásait illetően egyre nő az optimizmus, ahogy az oltási program lendületesen halad. Ugyanakkor továbbra is óvatosak vagyunk a lakáspiac középtávú kilátásainak megítélésében” – hangoztatta Galley, hozzátéve, hogy várakozásaik szerint a lakásárak növekedése lassulni fog az év végéig.

A 2016 és 2019 közötti időszakban lassuló ütemben emelkedtek a lakóingatlanok árai az Egyesült Királyságban, majd 2020 elején ismét erőteljes növekedésre váltottak. A brit statisztikai hivatal múlt havi értékelése szerint ebben egy sor tényező is szerepet játszhatott, így a vásárlási preferenciák változásai és a lakásvásárlási adó változtatása. Az erőteljes áremelkedésnek feltehetően az az oka, hogy a járvány miatt otthonaikba szorult családok tágasabb, kényelmesebb lakóhelyet kerestek. Ráadásul tavaly nyáron felfüggesztették a lakásvásárlásokat terhelő adót, Angliában és Észak-Írországban 500 ezer fontig, Skóciában és Walesben pedig 250 ezer fontig. Skóciában március végén szűnt meg, a másik három országban pedig június végén fut ki ez a kedvezmény.

MTI

 

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: