A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9 748 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 90 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

 

A júliusi mélypont után erősödött az ingatlanpiaci forgalom a nyár utolsó hónapjában a Duna House becslése alapján. 2022 augusztusában 9 748 adásvételt becsül az ingatlanközvetítő cégcsoport, amely előző hónaphoz képest több mint 8%-os emelkedést, az előző év hasonló időszakához képest azonban még mindig 14%-kal gyengébb forgalmat mutat.

Az elmúlt 5 évben mindig erősebb volt az augusztusi forgalom, ennél kevesebb tranzakcióval 2014-ben zárt utoljára a piac. A szakemberek pozitív jelként értékelik az előző hónap mélypontjáról való emelkedést és további bővülést várnak az őszi ingatlanpiacon, ami hagyományosan erősebb a nyári hónapoknál.

A rezsiköltségek változása az ingatlanpiacon elsődlegesen a keresleti oldalon jelentkezett azonnal, a kínálatban a következő hónapokban várhatóan folyamatosan erősödő hatással lesz a piacra.

A jelzáloghitel-piacon is erősen érezhető a nyári szezon. A Duna House Pénzügyek becslése alapján 2022 augusztusában 90 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, ami a júliusi hónappal megegyező nagyságrendet mutat.

Az erősebb nyári visszaesést, az MNB tényadata szerint 91,8 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott júliusban, a pénzügyi szakértők szerint az ingatlanpiac nyári lassulása okozta és az a tény, hogy az év elején lekötött Zöld Otthon Hitelek szerződéses folyamata és folyósítása erősen hatással volt a kommunikált szerződött hitelállományra az első félévben.

A végjátékban azonban a vártnál lassabb kifutás érzékelhető, ami volumenében milliárdos számítási hiányt okozott júliusban, és várhatóan az augusztusra is kihatással lesz.